Фотографирање на новороденче во болница: Кои фотографии не смеете да ги изоставите?

Интересно е колку брзо ни одлетува од меморијата фактот колку биле малечки нашите бебуши кога се родиле. Понекогаш си мислам дека ако ги немам фотографиите од Марек во болница никогаш нема да верувам колку бил малечок. Пред пораѓајот, со оглед на тоа што Марек ми е прво дете, не ни мислев на тоа кои спомени ќе сакам да ми останат како фотографија за да не ми избледат од сеќавање. Попреокупирана бев со тоа сите да го преживееме маратонскиот живот со новороденче.


Затоа решив дека ако некогаш имам второ дете ќе бидам подготвена. Размислувајќи за тоа што да пишувам денес, одлучив со вас да си ја споделам мојата листа на “задолжителни фотографии“ што по втор пат нема да ги направам како полуматни селфиња, со желба да им помогнам на сите тазе мамички кои чекаат да се породат.


Пред да си ја запишете листата, добро е да ги имате на ум следниве три работи.  

Облека, омилени предмети и светло!

 

Сите знаеме дека оние ноќници кои ги имаат во болница не се баш “фото френдли“, па добро е да си понесете нешто удобно, во една боја. Веднаш по пораѓајот мешето нема баш да го снема, па затоа одберете нешто поудобно. Добро е да му подготвите облека и на вашиот партнер. Клот маичка или џемпер во боја која одговара со она што го планирате за вас е сосем доволно.


Доколку имате некое ќебенце или играчка подготвени за бебушко, тогаш спакувајте ги во торбицата за пораѓај и вклучете ги во фотографиите. 


Светлото е многу важен фактор за да направите добра фотографија. Потрудете се да откриете кое е тоа место во вашата соба.

ПРВА СЕМЕЈНА ФОТОГРАФИЈА

Ок, не дека некој може да го заборави денот кога ќе добие бебе во семејството. Но, оваа ќе ви биде една од омилените фотографии во семејниот албум. Одвојте неколку минути за себе, облечете си ја облеката која ја подготвивте и време е за гушкање. Погледнете си во бебушко и ШКРАП 🙂

мајка, татко и бебе

БРАТЧИЊА И СЕСТРИЧКИ

Ако веќе имате други дечиња, тогаш оваа фотографија е задолжителна. Фотографирајте го моментот на искрена емоција, оставете го бебенцето да лежи на вашиот кревет, така што вашето поголемо детенце или дечиња да може да го погалат или бубнат. Понекогаш поголемките не се расположени за соработка, па може да си подготвите ситно мито, чоколатце или играчка. Не е баш најдобар начин, но на крајот ќе ви се исплати 🙂

МАМА И БЕБЕ

Една од главните работи што ги прават новите мајки е фотографирање на нивното бебенце и селфиња. Ама не заборавајте да ја предадете камерата на друг за да ве фати од различен агол и да си имате уште послатки фотографии од првите денови.

мајка и бебе

ТАТО И БЕБЕ

Времето во болница на татковците најчесто е ограничено, а и повеќето момци не се баш по сликањето. Во секој случај подоцна ќе ви бидат благодарни што не сте го пропуштиле моментот кога од мажи стануваат татковци.

ОТВОРЕНИ ОЧИЊА

Најчесто бебушите ќе си го поминуваат времето во цицање и спиење додека сте во болница, но, ако успеете да ги фатите очињата отворени тогаш имате џек-пот.

ДЕТАЛИ

Во првите денови бебенцата се менуваат од минута во минута, и она што било сте го забележале пред само еден ден веќе може да биде спомен следниот. Затоа направете фотографии од рачињата, стапалцата, устата, носето, слатките гримаси да ви останат како потсетник од почетокот на приказната на вашето малечко.

Најдобро е овие фотографии да бидат направени од професионален фотограф кој за кратко време може да ги направи сите најважни фотографии, со вниманието и искуството кое го заслужуваат. Но, доколку околностите го оневозможат тоа, тогаш замолете некој близок да ви помогне.

tanja-john
ФОТОСЕСИИ
No Comments
Leave a Reply